Intrebari? 0741 095 362

Vin vremuri grele pentru salariati si PFA-uri in 2018?

Vin vremuri grele pentru salariati si PFA-uri in 2018?

 

Codul Fiscal urmeaza a suferi alte modificari importante incepand din ianuarie 2018, iar acestea nu vor fi deloc deloc de bun augur nici pentru salariati, dar mai ales pentru PFA-urile ce incearca din greu sa supravietuiasca chiar si in conditiile reglementarilor aflate acum in vigoare.

 

 

Guvernantii nostri nu au renuntat total la ideea controversata de a trece plata contributiilor CAS si CASS din sarcina angajatorilor in cea a salariatilor, cu toata acerba impotrivire a sindicatelor din ultimele saptamani.

 

 

In urma studiilor facute de catre specialisti prestigiosi din tara noastra, s-a ajuns la concluzia nedorita ca prea mult trambitata majorare a salariilor cu 25% nu va depasi in cifre reale procentajul de 4%, in conditiile in care tarifele la utilitati, carburanti si produse alimentare au explodat deja, precum simtim cu totii pe propria piele.

 

Totusi, daca modificarile Codului Fiscal prognozate a intra in vigoare de anul viitor se vor concretiza in practica, fara indoiala cel mai mult vor avea de suferit persoanele fizice autorizate.

Indiferent ca vorbim de medici, arhitecti, contabili autorizati sau de alte categorii de persoane ce isi desfasoara activitatea in mod independent, ele vor avea de platit sume vizibil mai mari la stat, in conditiile in care nu vor mai putea deduce decat cheltuielile cu salariile.

 

Daca in prezent PFA-urile erau obligate ca sa plateasca doar contributii individuale, de 5,2% la sanatate si 10,5% la pensii, baza de aplicare fiind de 35% din venitul mediu brut pe economie, conform proiectului de modificare a celui mai important act de natura fiscala din Romania, aflat actualmente in dezbatere publica, cota totala a contributiilor sociale urmeaza pur si simplu ca sa se dubleze, iar baza de aplicare nu mai este stabilita ca  procentaj din salariul mediu brut pe economie, ci va fi reprezentata de salariul minim brut pe economie (ce urmeaza ca in 2018 sa ajunga la 2.000 de lei).

 

PFA-urile vor fi obligate sa isi determine venitul net anual prin deducere din venitul brut anual al unei cote forfetare de cheltuieli de 40%, ce va fi aplicata venitului brut si valorii anuale a cheltuielilor de personal.

 

Actualmente, platile se fac in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, luandu-se in calcul diferenta dintre venitul brut si cheltuielile deductibile fãcute pentru realizarea veniturilor respective.

 

Discutiile vor continua cu aprindere in perioada urmatoare, avand in vedere sa se loveste prin acest set de masuri exact in acele persoane cu initiativa, care isi doresc ca sa lucreze in mod independent, nefiind inregimentate in randul salariatilor, aceia care au curajul de a obtine venituri din munca pe care o presteaza in domenii de activitate care nu sunt chiar la indemana oricui.

 

Asteptam cu interes ce decizii vor fi luate in acest sens in saptamanile viitoare.

 

Pana atunci, urmariti site-ul expertcont.com pentru a fi primii ce vor afla ce modificari vor surveni in materie de politici fiscale romanesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pentru orice intrebare va rugam ca sa ne contactati la tel: 0741 095 362