Intrebari? 0741 095 362

Modificari aduse Codului Fiscal in vigoare de la 1 octombrie 2017

Modificari aduse Codului Fiscal in vigoare de la 1 octombrie 2017

Ne-am obisnuit deja cu foarte frecventele modificari ale Codului Fiscal, asa incat nu a mai fost nicio surpriza, pentru cei mai multi dintre noi, cand incepand cu prima zi a lunii octombrie a acestui an au intrat in vigoare unele dintre prevederile anuntate prin stufoasa Legea 177/2017 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, publicata in timpul verii in Monitorul Oficial, respectiv la 24 iulie 2017.

Iata care sunt acestea:

1. Cheltuielile facute conform Legii 2017/2016 pentru prevenirea risipei de alimente au intrat in categoria de cheltuieli deductibile prin completatea art.25 alin.4 din Codul Fiscal.

Detaliind, acestea se refera la:

a) costul acelor alimente pentru consumul uman care isi au termenul de expirare foarte apropiat, cu exceptia cazurilor prevazute la punctele 1 si 2 din actul normativ invocat anterior, daca transferul acestora se efectueaza in conformitate cu dispozitiile legale referitoare la reducerea risipei alimentare;

b) acele subproduse de origine animala care nu sunt destinate consumului uman, altele decat cele prevazute la punctele 1-3 din actul normativ, cu conditia in care eliminarea acestora se face in conformitate cu prevederile legale privind reducerea risipei alimentare;

c) acele produse agroalimentare care nu mai pot fi date spre consum uman sau animal, daca sunt orientate spre transformarea acestora in compost sau biogaz ori daca, in cazul in care nu se preteaza la aceasta utilizare, sunt neutralizate conform normelor in vigoare privind diminuarea risipei alimentare.

2) Veniturile din provizioane, ajustari pentru deprecierea sau pentru pierderea de valoare se exclud din baza de impozitare referitoare la veniturile microintreprinderilor.

Se procedeaza in acest mod, incepand cu octombrie 2017, indiferent daca acestea reprezinta cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil ori s-au constituit in perioada cand agentul economic roman respectiv era supus normelor de impozitare referitoare la veniturile microintreprinderilor.

3) Regulile de stabilire a faptului generator de TVA pentru serviciile prestate cu caracter de continuitate s-au modificat si ele.

In concret, daca pana la 1 octombrie 2017 faptul generator de TVA intervenea doar la data din contract in care era prevazuta plata, pentru servicii de inchiriere, leasing, concessionaire, arendare de bunuri, in caz de acordare cu plata pentru un anumt interval de timp a unor drepturi reale ( ca de exemplu: dreptul de uzufruct si/sau superficie ori asupra unui bun imobil), precum si pentru alte livrari sau prestari de servicii cu caracter de continuitate, se considera ca aceasta livrare sau prestare de servicii este efectuata la fiecare data mentionata in contract sau, daca nu exista o asemenea prevedere contractuala, la data emiterii unei facturi, perioada de decontare neputand depasi termenul maxim de un an.

4) Modificarea inregistrarilor in scop de TVA se vor face din aceasta luna in baza evaluarii riscului fiscal.

 

Pentru a fi la curent cu tot ce apare nou in domeniul fiscal-contabil, firma de contabilitate din Slatina Expert Cont M va invita ca sa urmariti blogul site-ului nostru expertcont.com!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pentru orice intrebare va rugam ca sa ne contactati la tel: 0741 095 362